top of page
Ditte Clemen

Ann-Dorte: Jeg har fået redskaberne til at holde roen i mig selv

Opdateret: 25. jul. 2023

Ann-Dorte Gaarsted var på en mission. Hun ville hjælpe sin søn med at få ro på nervesystemet, fandt frem til Stephen Porges’ Polyvagal Teori og siden Evaloa Schous formidling af den på Instagram.


“Evaloa kan bare noget med ord og mening, som gjorde, at jeg blev grebet. Jeg havde lynhurtigt en klar mavefornemmelse af, at hendes uddannelse kunne give mig andet end bare at hjælpe min søn. Den ro, hun repræsenterer, den er dejligt dragende. Den vil jeg også have,” husker Ann-Dorte.

Hendes mavefornemmelse tog ikke fejl. Trods mange års erfaring som zoneterapeut, mærker Ann-Dorte i dag, at hendes behandlinger efter uddannelsen i Traumeinformeret Kropsterapi kan mere end tidligere:


“Zoneterapi giver ro, men det giver ikke nervesystemet lov til at snakke, på samme måde, som denne tilgang gør. Uddannelsen har givet mig væsentligt mere, end jeg havde forventet. Jeg elsker, at der ikke er noget, der skal forceres, men det er på min klients præmis og i min klients tempo, vi arbejder. Jeg er bare facilitator. Det er fandme fedt!”




Smitsom ro

Som terapeuter kan vi ikke hjælpe andre mennesker længere, end vi selv er. Det har Ann-Dorte altid været klar over. På det ene år, som uddannelse i Traumeinformeret Kropsterapi varer, oplever hun at have fået en helt ny approach til sig selv.

“Jeg er kommet ud som en væsentlig mere harmonisk version af mig selv. Det er ikke kun mit hoved, der har været igennem den her rejse. Det er hele mig. Jeg har integreret det i min krop. Det er skønt. Men der er også mange ting i livet, som er blevet sværere, fordi det kan mærkes mere. Heldigvis ved jeg, hvordan jeg arbejder med det, der dukker op,” siger Ann-Dorte.

Hun mærker ikke bare større ro og harmoni i sig selv, men også i sin søn. Selvom han er syv år og har fuld fart på mange ting, så mærker Ann-Dorte også en ændring i ham.

“Det er synd at sige, at der er ro på ham. Men jeg mærker roen og overskuddet til at kunne være med ham og hjælpe ham videre. Jeg sætter ikke hårdt mod hårdt eller møder ham med mine gamle traumer, som mine forældre mødte mig. Jeg er et andet sted. Der er mere luft - også til ham. Han er hurtigere til at slippe og mærke, at alt er i orden,” siger Ann-Dorte.

Hun fortæller, at hendes søn er blevet opereret for lyskebrok tidligere og havde en så dårlig oplevelse, at han svor, han aldrig ville opereres igen. Selve ordet operation var forbudt mellem dem. Nu skal han opereres igen.


“Der er en helt anden ro i ham nu. Det er en fuldstændig vanvittig vidunderlig ting. Han har fundet sig til rette i, at det er sådan det er, fordi han ved, at jeg er lige her. Uanset hvad der sker. Jeg er her ikke bare fysisk, jeg er her. Jeg har fået redskaberne til at holde roen i mig selv, og det kan han mærke.”


Plads til at blive set og hørt

Zoneterapi, som Ann-Dorte har arbejdet med i nogle år, er baseret på systemer. Hos mange zoneterapeuter vil behandlingen foregå på nogenlunde samme vis. Men efter uddannelsen i Traumeinformeret Kropsterapi er der sket noget med Ann-Dortes behandlinger, der er svært at sætte ord på.

“Det er fluffy, men jeg mærker, at der er kommet en ekstra dimension på mine behandlinger. Jeg bliver hos mig selv, og så bliver der virkelig meget plads til mine klienter. Alt for mange mennesker føler sig ikke set og hørt, og når pladsen så er der, og man bare får lov at være, så sker der noget. Jeg ser mennesker, som er disconnectede, og alligevel finder vi en vej, så beskeder fra kroppen får lov at ramme hjernen, og vi sammen kan arbejde videre med det. Det er et mega blæret redskab,” siger Ann-Dorte og uddyber:


“Rigtig mange mennesker forstår ikke den uro, de har i kroppen. Måske er det ikke bare travlhed på jobbet eller børnene. Måske er det ikke nok med ekstra padding på skuldrene, fordi livets rygsæk er tung. Vi skal have kigget i rygsækken og set hvilke sten, der ligger og tynger, og om de skal med videre eller slippes. Det er det, som TIK kan. Vi skal ikke ned i traumerne, men kalibrere nervesystemet. I det øjeblik nervesystemet føler sig hørt, så falder det nemmere på plads igen. Det er fedt.”

Behandlingsformen har givet Ann-Dorte en ro, fordi den føles så naturlig for hende. Hun skal ikke koncentrere sig om andet end at være til stede med klienten. Selvom det lyder enkelt, har det været en rejse at finde frem til netop den ro.



En exceptionel uddannelse

Ann-Dorte har svært ved at fremhæve et enkelt modul på uddannelsen.


“Der er bare sket noget helt exceptionelt næsten hver gang. Evaloa kan nogle ting, det kan hun virkelig. Bare det, at hun faciliteter den viden, hun har. Men også de mennesker, som hun har haft med indover. Det passer mega godt. Havde jeg læst det, så havde jeg nok tænkt, at en del af det, det ved min hjerne godt. Men den måde hun og de andre undervisere får formidlet det hele på, det giver altid ekstra nuancer og kropslig forståelse,” siger Ann-Dorte.

Uden at huske præcis hvornår det skete, genkalder hun sig oplevelsen af, at al viden fra uddannelsen pludselig faldt på plads i hende, og hun kunne svare fra kroppen.


“Det var en fed fornemmelse. Det var ikke min hjerne, der havde et svar. Det kom nede fra mig. Dét vil jeg virkelig gerne give videre til min søn og mine klienter. Det er kroppen, der er klogest. Øverste etage er en opbevaringsboks, hvor vi kan hente informationer. Men kroppen er klogest,” siger Ann-Dorte.


Da hun stiftede bekendtskab med Evaloa gennem Instagram og det skrevne ord, var det hendes hoved, der blev nysgerrigt. Men for Ann-Dorte kan Evaloa formidle til andet end hovedet:

“Evaloa er virkelig autentisk og lever det, hun underviser i. Jeg har fået noget helt andet med fra uddannelsen, end det, jeg troede, jeg skulle have med. Heldigvis. Jeg har fået meget mere til min krop og mit nervesystem og min sjæl. Det har været den vildeste rejse. Den måde Evaloa mærker mennesker på, det synes jeg, er blæret. Jeg har oplevet meget få, der kunne læse mig med det samme, men det kunne hun,” fortæller hun og uddyber:

“Evaloa fortalte mig ikke, hvad hun så og mærkede. Det kom drypvis. Jeg fik selv lov at finde ud af, at jeg havde bestemte mønstre, og så fik jeg opbakning til at finde på plads i det. Det er specielt. Det er uden tvivl en uddannelse, der adskiller sig ved at være så personlig og kropslig. Jeg anbefaler den til alle, der har interesse i nervesystemet.”


Ann-Dorte Gaarsted er 49 år og uddannet zoneterapeut. Hun bor i Aalborg med sin søn.

Du kan læse mere om Ann-Dorte på hendes hjemmeside og følge hende på Instagram.


111 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page