Viktoria Elling er sexolog og parterapeut. Hun tog uddannelsen i Traumeinformeret Kropsterapi, fordi hun igennem længere tid oplevede, at hendes klienter også havde behov for at arbejde med kroppen. Eller rettere at have et rum, hvor kroppen kunne få lov at arbejde selv.
“Jeg vil gerne henvise, og jeg har også henvist til kropsterapeuter. Men jeg vil også gerne tilbyde de klienter, der hører til os mig, alt det de har brug for. Jeg vil gerne kunne lægge dem på briksen og arbejde med det, som man ikke behøver tale om. Kroppen ved og kan bearbejde meget, hvis den får lov. Men vi har en tendens til at fortælle historier og komme lag på den rene sandhed. Jeg vil gerne skrælle lagene af og bare være med det, der er. Uden at skulle forklare alt muligt hele tiden. Det giver mig en oplevelse af at kunne dykke dybere. Og det kan jeg nu,” fortæller Viktoria.
Samtidig med at hun afslutter uddannelse i Traumeinformeret Kropsterapi, springer hun ud som fuldtidsselvstændig. Uddannelsen har givet hende de redskaber, hun følte, at hun manglede for at skabe et bæredygtigt arbejdsliv.
Det abstrakte gjort håndgribeligt
For Viktoria har det bedste ved uddannelsen været valideringen af sanseligheden og det, som for hende tidligere har været en ordløs intuition.
“Det var befriende ikke at skulle hænge alt op på en teori eller en model, men give det plads, som vi ikke har sprog for. Fokus har været at have hænder på, sanse og mærke. Den abstrakte energiverden er der, og vi behøver ikke forklare den,” siger Viktoria.
På uddannelsen er hun blevet undervist i blandt andet polyvagal teori, nervesystem og bindevæv. Det har hun med sig i baghovedet, når hun sidder med en klient, men hun har ikke brug for at formidle den viden videre.
“Jeg er med det, der er. Det abstrakte er blevet håndgribeligt og noget, jeg har i kroppen og hænderne mere end i hovedet. Evaloa er vanvittig dygtig til at formidle og undervise. Hun har ord for alt muligt og kan gøre noget helt vildt abstrakt konkret på en måde, så det er til at forstå, uden man skal kende alle de latinske ord for hjernens dele,” forklarer Viktoria.
På det mere personlige plan har det at få sprog for bevægelserne i nervesystemet været en gave for hende. Den teoretiske del af uddannelsen har hjulpet hende til at navigere på en ny måde i en hverdag med en datter, der har en sygdom i hjernen, og en søn, der lige er blevet diagnostiseret med autisme.
“Når jeg oplever sansninger, forstår jeg nu, hvor jeg er i mit eget nervesytem, og jeg ved, hvordan jeg kan selvregulere og pendulere i en ret kaotisk hverdag. Jeg har en anden bevidsthed om, at lykke kommer i glimt. Det er okay at være ulykkelig i et sekund og lige bagefter opleve lykke. Vi flyver hele tiden rundt i vores følelser. Kunsten er at kunne være med det hele,” siger Viktoria.
Lidt er mere
Hun understreger, at hun har fået en masse ny viden og nuanceret forståelse for hjernen, kroppen og hele det menneskelig system.
“Men det har været en langt mere sanselig læring. En praksis i en terapiform, hvor det handler om at gøre så lidt som muligt. Nogle gange tænker jeg, er det nok? Og ja, det er faktisk nok,” smiler Viktoria.
Gennem uddannelsen har hun haft en række af sine tidligere samtaleklienter som prøvekaniner.
“Både mine klienter og jeg mærker, at den her tilgang gør en helt vild forskel. Selvom nogle af mine klienter selv er vidende omkring psykologi og gerne vil have forklaringer, så har de en følelse af, at det her skaber dyb ro i deres nervesystem. De kommer igen og igen og er søde til at give feedback. Ofte sætter de ord på, at det er sådan en uforklarlig wouw-oplevelse,” siger Viktoria.
Selvom hun med egne ord havde nul erfaring i briksarbejde, inden hun begyndte på uddannelsen, føler hun sig tryg ved at arbejde på den måde med sine klienter.
“Meget af det, jeg laver nu, er kropsterapi. Hvis jeg har samtaleterapi, bliver det oftere og oftere en blanding, fordi jeg har følelsen af, at det er meningsfuldt at inddrage kroppen,” fortæller Viktoria.
Hun vil klart anbefale uddannelsen til andre, der arbejder samtaleterapeutisk og mærker behov for at inddrage kroppen mere.
“Men man skal være indstillet på, at det er en markant anderledes form for kropsterapi, hvor udgangspunktet er polyvagal teori og samregulering. Man får ikke greb og massageteknikker. Det er meget mere sanseligt og energetisk,” siger Viktoria.
Den subtile tilgang har fået hende til at hvile mere i sin egen intuition, når hun behandler. Den tager sjældent fejl, har hun lært, fordi den har fået lov til at udfolde og udvikle sig i et tryg undervisningsrum.
“Der skal en del til, før jeg har lyst til at være i en gruppe, men Evaloa formår at sætte rummet og holde det på en tryg måde. Jeg har turde være i det på en autentisk måde og føler ikke, at der er noget, der skulle have været anderledes. Jeg har fået de redskaber, jeg havde drømt om, og kan hvile i at min intuition sjældent tager fejl.”
Viktoria Elling er 33 år og uddannet socialpædagog, sexolog og parterapeut. Hun bor i Dragør med sin kæreste og to børn på 7 og 11 år. Du kan læse mere om Viktorias arbejde på hendes hjemmeside og følge hende på Instagram.
Comments