top of page
IMG-4583.JPG

TRAUMEINFORMERET KROPSTERAPI
Uddannelse

 

Bliv Traumeinformeret Kropsterapeut

Skab trygge rum for alle slags mennesker

Som Traumeinformeret Kropsterapeut har du redskaber til at behandle og skabe trygge rum for mennesker med traumer og samtidig selvindsigt og forståelse for din egen krop og historie. 

 

 

Traume er et ”buzzword” for tiden. Med god grund. At arbejde traumeinformeret, især i omsorgsfag, er en mangelvare. Forskning fortæller os, at vi ikke kan komme os eller hele, hvis vi ikke føler os trygge. Samtidig er vi, som lever nu, måske de første generationer i nyere tid, med reel mulighed for at forstå og dermed forløse og hele traumer- også dem som har været i vores familier i generationer. På uddannelsen lærer du, hvordan traumer ubevidst lagres i krop og nervesystem og bestemmer vores adfærd og virkelighedsopfattelse. Du lærer at skabe trygge rum for mennesker og give dem redskaber til selvregulering samt at hjælpe dem til, over tid, at hele traumer via kroppen. Al teori understøttes af sansebaserede øvelser og praksis og formidles med fokus på at kropsliggøre din viden. På den måde arbejder du løbende med dig selv. Egen proces er en stor del af uddannelsen. Som terapeuter kan vi ikke tage os selv ud af ligningen.

 Hold 2 starter august 2023 – juni 2024
14 pladser

”Traumet er ikke det, der overgår os, men det vi fastholder inden i, fordi vi savner et empatisk vidne.”

- Peter A. Levine

DSC01126-web.jpg

Efter uddannelsen kan du hjælpe dig selv og andre med:

 

 • At regulere nervesystem 
   

 • At lande i kroppen
   

 • At mærke behov og grænser
   

 • At finde vej efter sygdom, stress eller traume 
   

 • At finde tryghed
   

 • At forstå hvordan nervesystemet fungerer og mærke det i egen krop
   

 • At fremme kroppens evne til selvheling
   

 • At bebo alle dele af kroppen
   

 • At hele traumer i krop og bindevæv
   

 • At danne trygge relationer

Denne uddannelse er for dig som:

 

 • Arbejder terapeutisk i omsorgsfag
  Det kan være som
  kropsterapeut
  , behandler, psykoterapeut, coach, samtaleterapeut, mentor, akupunktør, healer, doula eller med anden form for terapi. Der optages 75 % kropsterapeuter på uddannelsen. Resten af pladserne fordeles mellem andre relevante faggrupper.

 • Interesserer dig for selvudvikling
   

 • Gerne vil arbejde med traumer i kroppen

 • Er interesseret i nervesystemet
   

 • Er interesseret i  de mere subtile terapeutiske teknikker
   

 • Både interesserer dig for nyere videnskab og kroppens energetiske udtryk

INDHOLD PÅ UDDANNELSEN

 


11 undervisningsmoduler
1 modul om måneden

mandage 10.00 – 16.00

tirsdage 09.00 – 16.00

enkelte onsdage 09.00 - 16.00

sidste modul er en weekend

Dagene indeholder både teori, øvelser, bevægelse og tid ved briksene. Vi pendulerer mellem at "fodre" hovedet, sanse, øve og kropsliggøre den nye viden og erfaring ved briksene.

 

1 individuel session med Evaloa

At skulle holde rum for andre forudsætter at vi arbejder med os selv så vi ved, hvad der er vores og hvad, der er klientens. Du får en session med Evaloa. Du skal derudover selv sørge for et kontinuerligt forløb med en relevant kropsterapeut, mens uddannelsen pågår

Skriftligt materiale

Op til flere af modulerne får du tilsendt skriftligt materiale om det emne, vi skal dykke ned i. Du har din egen notesbog, som du løbende kan skrive og tegne i. Timerne for forberedelse til hver gang, er indregnet i uddannelsens samlede timeantal.

 

Øve-dage

Mulighed for at arrangere øve-dage, hvor der stilles brikse til rådighed og man kan øve sig på hinanden.

HVAD ER ET TRAUME?

Udsættes vi for en overvældende oplevelse tidligt i livet, gentagende gange eller af særlig voldsom karakter, som følges af en følelse af tab af kontrol samt ingen at dele det med, så kan vi udvikle et traume. Det kan derefter dukke op som en stressreaktion i mere eller mindre uforudsigelige sammenhænge. Det er en kropsligt forankret tilstand, som mange lever med i forskellig grad. For nogle er det lidt hæmmende og for andre dikterer det, hvordan de lever deres liv og alle deres relationer. 

 

Traumer kan altså opstå efter en enkelt oplevelse eller efter længere tids belastning af nervesystemet. Eksempelvis hvis vi vokser op med utryg tilknytning til vores primære omsorgspersoner. Tryg, tidlig tilknytning har desuden vist sig at være et af de bedste forebyggende midler mod traumer senere i livet. Oplevelsen af tryghed gør os med andre ord mere robuste mod livets slag. Et traume kan altså også være noget, vi har manglet i vores opvækst.

 

Hvilke traumer, der ophober sig i vores krop og hvordan de kommer til udtryk, er individuelt. En voldsom situation kan få vidt forskellig betydning for to mennesker. Det, vi har til fælles er, at når oplevelsen er ovre, er det altafgørende for vores videre forløb, at vi genfinder tryghed og får reguleret nervesystemet i ro sammen med andre, rolige mennesker. Hvis ikke det sker, så bliver energien fra oplevelsen i kroppen. Det er af samme grund at dyr ryster sig og lader kroppen spjætte efter nærdødsoplevelser – de nulstiller deres autonome nervesystem fra den katatoniske ”frys”-tilstand. 

 

 

HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE TRAUME-INFORMERET KROPSTERAPEUT?

At arbejde kropsterapeutisk med mennesker med traumer, er et stort ansvar. Samtidig er der en kæmpe efterspørgsel på dette, fordi det netop virker at møde traumer der hvor de opstod: I kroppen! 

 

Traumebehandling kender de fleste til som en form for kognitiv/samtaleterapi uden videre inddragelse af kroppen. Et traume er dog i høj grad en kropslig oplevelse, som kan bearbejdes og (over tid) frigives via kroppen. Er det opstået, fordi vi har manglet noget fra vores omsorgspersoner som barn, kan dette dog ikke "forløses", men må heles i en tryg relation - over tid. Som Traumeinformeret kropsterapeut arbejder vi med respekt for, at klientens krop selv sætter tempoet for bearbejdning af et traume. Vi fremtvinger derfor ikke reaktioner eller sætter processer igang. I stedet danner vi trygge rammer for en gradvis og naturlig proces, styret af klientens egen krop og nervesystem. Vi forbinder os med vores egen krop, nervesystem og livsenergi og i mødet samler klientens krop enten ressourcer fra tryg samregulering og forbindelse eller griber chancen for at bearbejde noget. Ofte er det først når presset og utrygheden ved at skulle præstere som klient slipper, at kroppen kan gøre noget andet end den plejer. Denne tilgang skaber fundamental og permanent forandring for klienter, fordi processer kommer fra deres egen krop. Samtidig er risikoen for både en retraumatisering og sekundær traumer lille.

 

Som terapeuter er det afgørende, at vi er vores egen historie bevidst, kender vores "triggere" og at vi kan regulere vores eget nervesystem.  At vi lægger egoet og ”fikse-mentaliteten” fra os og møder mennesket bag traumet fra hjertet men samtidig fra et relativt neutralt sted. For at kunne det, skal vi formå at forblive forankret i os selv uden hverken at lade os rive med af eller afgrænse os fra klientens følelser. Vi skal kende vores styrker men også vores begrænsninger. Netop denne del kræver både træning og selvindsigt og uddannelsen er derfor også en indre, terapeutisk rejse for de studerende. Traumefarvandet skal navigeres med ro, dosering, blidhed og en kæmpe respekt. Vi skaber et trygt rum uden intentioner på klientens vegne, men giver plads til alt, hvad der kan dukke op.

 

Vi har en grundlæggende forståelse og fornemmelse af vores autonome nervesystem, fascia, neurofysiologi og anatomi og den evolutionære samt embryologiske udvikling og forstår hvordan de forskellige dele af krop og nervesystem fungerer og lagrer hukommelse. Vi genkender de forskellige indstillinger i det autonome nervesystem i vores egen krop og i klientens. På den måde, har vi altid et kort over det indre landskab, vi navigerer. Vi sanser subtile forandringer, mærker steder med mere eller mindre ”liv”, inviterer til små justeringer, guider bevidsthed ned i kroppen og skaber blidt opmærksomhed om uhensigtsmæssige vaner.

 

Traumeinformeret kropsterapi tilbyder somatisk heling af kroppen på baggrund af evidensbaserede tilgange via tryghed, bevidsthed og langsom, rettidig viklen ud af det væv, som har skabt et forsvar af beskyttelse i kroppen. Lidt efter lidt og altid i kroppens eget tempo. Kroppen er ressourcefuld, selvhelbredende og holder alle svarene. Det spændende er, at det er først, når vi slipper ud af vores traumerespons, at vi rigtig kan mærke, hvem vi virkelig er..

 

Uddannelsen er tænkt som et supplement til et allerede eksisterende (krops)terapeutisk/omsorgsfagligt virke. Redskaberne er i linje med traumeforskning og neurovidenskab indenfor området og adskiller sig fra anden dansk kropsterapeutisk behandling. 

Evaloa129 kopier.jpg

HVAD KAN JEG BRUGE UDDANNELSEN TIL?

Efter uddannelsen vil du være i stand til at hjælpe mennesker ud fra et traumeinformeret perspektiv med deres kropslige og mentale udfordringer. De redskaber du får med er både med udgangspunkt i videnskab og mere intuitive, sansebaserede og introspektive. Fokus er dog altid primært på at vi kropliggør vores viden. Du vil efter uddannelsen føle dig sikker i at tage dig af mennesker selv med svære udfordringer. Du vil kende "røde flag" samt vide hvornår og hvortil, du evt. skal videresende.

 

Det kan f.eks. ske ved at have mennesker i behandling eller i forløb eller i dit nuværende virke som terapeut/behandler.

 

Du kan også tage uddannelsen primært for din egen selvudvikling og bearbejdning af egne traumer. 

 

Uddannelsen indbefatter ikke uddannelse i virksomhedsstart eller regnskab som selvstændig.

IMG-4521.JPG

OM EVALOA SCHOU

 

Jeg er grundlægger af TIK uddannelsen og hovedunderviser. Bag mig har jeg en karriere som professionel danser og koreograf. Jeg er RAB registreret kropsterapeut fra B:A:M og i slutningen af min uddannelse til (biodynamisk) kraniosakralterapeut. Derudover har jeg et hav af kurser, mesterlæretimer og uddannelser indenfor yoga, reiki healing, meditation, osteopatiske teknikker, traumeterapi, kraniosakralterapi, og neuromuskulær træning.  Jeg har løbende studeret anatomi og fysiologi, siden jeg var helt ung. De seneste år har nervesystemet, bindevæv, traumeteori- og forskning haft min store interesse.

 

Min kæphest er at skabe trygge rum for alle. At hjælpe mennesker lære at regulere deres nervesystem, bebo deres krop og finde tryghed og tillid til verden og andre mennesker. Til daglig behandler jeg i helbredshuset Hel på Nørrebro, som jeg ejer sammen med min partner Kris Holse (humanfysiolog og personlig træner).

GÆSTEUNDERVISERE

324795876_1097762254956467_2473773236657294184_n_edited.jpg

FENJAH GRØN arbejder med healing og bodywork og er fast assisterende underviser på uddannelsen. Hun er bl.a. uddannet indenfor dearmouring, faciliterer somatisk dansepraksis og assisterer på flere uddannelser med tantrisk og traumeinformeret tilgang.
Fenjah trækker på stor erfaring og fornemmelse for gruppedynamikker og det at holde rum. Samt en unik evne til fordybelse og forbindelse til det der er.

DSC_6629_edited.jpg

NICOLAJ JESPERSEN er biodynamisk kraniosakralterapeut og børneterapeut. Han underviser ved Institut for Biodynamisk Kranio Sakral terapi og på uddannelser i England og Tyskland. Nicolaj har en stor interesse i og viden om præ- og perinatal psykologi og de helt tidlige prægninger og er også uddannet i Integrativ Baby Terapi samt certificeret fra Heart Math Institute. Han har praktiseret yoga og meditation i 20 år og undervist begge dele næsten lige så længe. 

AC66E06C-A6C7-487F-A10B-B9BA6167F05E_edited.jpg

ANNALIE JØRGENSEN er psykoterapeut MPF, med bl.a efteruddannelser i kropsterapi, nervesystemet og tilknytning, og har desuden flere yogauddannelser, som hun trækker på, i sit arbejde med klienter siden 2010. Hendes speciale er fysisk og psykisk balance med fokus på nervesystemet, stressbelastninger og stressreduktion, samt tilknytning, udviklingspsykologi og bevidst forældreskab. 

220211-Rosa25107_edited.jpg

ROSA ØLLGAARD er autoriseret psykolog og uddannet på Københavns Universitet. Hun har arbejdet som krisepsykolog både internationalt for Red Barnet, nationalt i kommuner og pt som privat krisepsykolog. Rosa har mange års erfaring med undervisning i psykologisk førstehjælp, stresshåndtering og selvomsorg, når man arbejder med mennesker i krise. Rosa har altid fokus på tryghed som det vigtigste terapeutiske redskab til heling og gode terapiforløb.

LIDT MERE INFO

Traumeinformeret Kropsterapi er en efteruddannelse i ikke-invasiv manuel og somatisk behandling af krop, nervesystem og traumer for terapeuter og mennesker i omsorgsfag.

 

Hvis man ikke har en uddannelse som kropsterapeut eller anden form for manuel behandling, kan man ansøge om dispensation skriftligt via kontaktformularen.

 

På Traumeinformeret kropsterapi går du over 11 måneder på et hold med andre. At følge og bevidne hinandens udvikling som individer og gruppe er både udfordrende og berigende.

Der er 164 timers  fysisk undervisning spredt over de 11 moduler. Der til kommer den individuelle session med Evaloa, øvedage og forberedelse til hvert modul. I alt er uddannelsen på 220 timer.

I forhold til Corona så følger vi sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer for uddannelsesinstitutioner. Hvis der sker nedlukning, rykkes undervisningsmoduler.

CERTIFICERING

Til eksamen afleverer du en opgave om et emne, vi har dækket på uddannelsen samt giver en behandling af en klient. Det foregår i et trygt rum, på en måde hvor du kan blive i kroppen.

 

På baggrund af  dit samlede forløb på uddannelsen og din eksamen, vurderes det, om du får dit certifikat. Har du af en eller anden grund ikke udfoldet dit potentiale, så tager vi sammen stilling til hvad der er brug for.

”At arbejde med Evaloa har været en game changer.  Jeg har lært, hvad der sker i mit nervesystem, når jeg får det dårligt og i stedet for bare at undgå situationer, ved jeg nu hvordan jeg kan hjælpe mig selv. Jeg har haft PTSD hele mit liv og jeg føler endelig,  at jeg har fået kontakt til min krop! De første par gange på briksen gav mig en ro og tillid som manglede for at kunne slippe. Jeg kan ikke forklare hvad Evaloa gør, men jeg kan fortælle at jeg har fået mit liv tilbage uden at det var hverken skræmmende eller gjorde ondt.”

- Anonym klient

dsc09924.jpg

TIDER FOR UDDANNELSESDAGE

 

Mandage kl 10.00 -16.00

Tirsdage kl 09.00 – 16.00

 De to onsdage kl 09.00 - 16.00

Sidste modul er fredag, lørdag og søndag

STED

 

NOR: Nordic Health House

 

Hejrevej 30, 3.sal, 2400 København NV

PRIS FOR UDDANNELSEN

58.000 kr

 

Ved tilmelding betales 5.000 kr.  Restbeløb betales førstart. Du har mulighed for at betale restbeløbet i 4 rater à 13.250 kr.

Uddannelsen skal være betalt før start. 

Hvis du er interesseret i uddannelsen, men har brug for længere tid til afbetaling,

kan du kontakte Evaloa om mulighederne.

HANDELSBETINGELSER

 

Frokost er ikke inkluderet i prisen. Man skal selv medbringe lagen og tæppe på uddannelsesdage. 

Ansøgningsskema

ANSØGNINGSSKEMA

Tak. Jeg vender tilbage til dig hurtigst muligt.

LITTERATURLISTE

(til inspiration)
 

Den følsomme hjerne, Susan Heart

Trauma and the unbound body, Judith Blackstone

Den tavse stemme, Dr. Peter A. Levine

The polyvagal Theory, Stephen W. Porges

The Polyvagal theory in Therapy, Deb Dana

The Body Keeps the Score, Bessel Van Der Kolk

bottom of page